2012. szeptember 26. 11:21 - I ♥ NYUGAT

Szép kilátások

 

 

Az ősz nem csak az iskolakezdés, a lombhullatás évszaka, hanem egyben a nagy családi túrázások ideje is lehet. A sokszínű természet számtalan kinccsel, látnivalóval várja a kirándulni vágyókat. A Nyugat- dunántúli régió pompás kilátókkal is büszkélkedhet. Még a felnőttek is általában gyermeki izgalommal vágnak neki, és igyekeznek mielőbb a legmagasabb pontra feljutni. Aki pedig legyőzi a számtalan lépcsőt, a torony tetejéről csodálatos panoráma tárul a szeme elé régiószerte.

A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye.
Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a 23 méter magas kilátóhoz a kristálytiszta levegőjű erdőn át. A három emeleten lévő kis helyiségeket sokáig rádióamatőrök használták. Ma az első emeleti kis szobában kiállítás mutatja be Kitaibel Pál, Gombocz Endre és Kárpáti Zoltán botanikusok munkásságát. A második emeleten Roth Gyula és Csapody István munkásságáról szóló állandó emlékkiállítás fogadja a látogatókat. A páratlan kilátással bíró, gyönyörű természeti környezetben elhelyezkedő magaslat egész évben várja a látogatókat.

A Pannonhalmi- dombság legdélebbi pontján magasodik az egyik első bencés szerzetesről és püspökről, Boldog Mórról elnevezett Boldog Mór-kilátó Pannonhalmán. Az erdőgazdaság az egyre növekvő társadalmi igényeknek megfelelve esztétikus, kulturált környezet alakított ki az idelátogatók számára, akik a kilátóról megcsodálhatják a Pannon-táj szépségét, a Pannonhalmi-medence és a Sokorói-dombság változatosságát. Ebben a karzaton elhelyezett fényképes tájékoztató táblák segítenek.

A 95 méter magas zalaegerszegi Bazita TV  torony 1971-ben épült a bazitai tetőn, melyben 52 méteres magasságban körpanorámás kávézó működik. A bárból és az alatta lévő nyitott teraszról szép időben, a Ság és a Somló vulkanikus tanúhegyéig,valamint az Alpok vonulatáig is el lehet látni. Felülről szép a város is,de talán még szebb a Göcsej "göcsörtös",dimbes-dombos vidéke. Már az 1930-as években is állt itt egy fából ácsolt kilátó, mellette pedig szánkópálya működött. A II. világháborúban ezek tönkrementek. Ma is tökéletes kikapcsolódást nyújt, minden kedves kirándulni vágyónak.

Kőszeg város fölé emelkedő Szultántetőn található a Szulejmán kilátó. A domb eredeti neve Libaszőlő, amely kiváló szőlőtermelő hely volt. A legenda szerint erről a dombról nézte végig Szulejmán szultán az 1532-es kőszegi várostromot, ezért lett a domb neve Szultántető. A Szulejmán kilátó a régió egyik legújabb kilátója, hisz az idei évben kezdték el építeni, még néhány utómunkálat folyik, de már látogatható, az odavezető sétaút kivilágított. Tetején egy kifeszített ponyva található, mely utal a legendára, hiszen egy török sátrat formáz. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik Kőszeg belvárosára és az azt körülölelő hegykaréjra.

Jöjjön és látogasson el régiónkba, fedezze fel kilátóinkat és gyönyörködjön a táj szépségében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr654803931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása