Fizikus- túra Nyugat- Dunántúlon

2012. szeptember 27. 10:27 - I ♥ NYUGAT

Fizikus-túra a Nyugat-Dunántúlon

A természettudományokat nem csak elvont tudományként, az iskola falai közé zárva kell elképzelnünk, hanem eredményeik mindennapi használatában. Gondoljunk csak az egyszerű szódavízre, mely Jedlik Ányos nélkül nem hűsítene minket a meleg nyári napokon…A Nyugat-Dunántúl számos természettudós szülőföldje, kerekedjünk fel és járjuk be nyomukban a régiót!

  • Jedlik Ányos

Jedlik Ányos (Szímő, 1800. január 11.Győr, 1895. december 13.) magyar természettudós, feltaláló, bencés szerzetes, kiváló oktató. Fiatal korára az általános érdeklődés volt jellemző, foglalkozott kémiával, elektrokémiával és optikai kísérletekkel. Két korszakalkotó felfedezése az elektromotor és az öngerjesztésű dinamó. 1826-ban, hogy rendtársait meglepje, szerkesztette meg „apparatus acidularis” nevű berendezését, amellyel mesterséges szénsavas víz volt előállítható. Az apparátust magyarul „savanyúvízi készület”-nek nevezte.

Jedlik Ányos Emlékkiállítás
Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, 9022 Győr, Széchenyi tér 8.
Tel.: 96/315-988, Előzetes bejelentkezés: Tel.: 96/315-988
Az állandó kiállítás a tudomány- és technikatörténeti emlékek bemutatása mellett megismerteti a dinamó feltalálója életművének legjelentősebb alkotásait is.

  • Eötvös Loránd

Vásárosnaményi báró Eötvös Loránd Ágoston, (Buda, Svábhegy, 1848. július 27.Budapest, Józsefváros, 1919. április 8.) magyar fizikus, egyetemi tanár, vallás- és közoktatási miniszter, hegymászó. Egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós inga, mellyel 1891-ben a Ság-hegyen végzett méréseket.

Sághegyi Múzeum, Celldömölk – Sághegy

  • Öveges József

(Páka, 1895. november 10.Budapest, 1979. szeptember 4.) piarista szerzetes, pap, tanár. A természettudomány népszerűsítésének egyik legkiemelkedőbb alakja volt, akit a fizika varázslójának is neveztek. Húsz évig a piarista rend gimnáziumaiban tanított matematikát és fizikát, végül Budapesten vezetőtanár lett. Minden órájára alaposan felkészült, amelyek olyanok voltak, mint egy vidám színdarab, az osztály aktív részvételével. Az új ismereteket megtapasztaltatta diákjaival a gyakorlatban, így azok nem száraz törvények, képletek voltak számukra, hanem az élő valóság részévé váltak.

Öveges József Emlékszoba, 8956 Páka, Ifjúság utca 13.
http://www.tersegfejlesztes.hu/lenti_kisterseg/telepulesek/oveges_szoba

További látnivalók:

  • Futura Moson, 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István Király út 142.

A FUTURA egy 300 éves gabonaraktár felújított és kibővített épületében, 3600 m2-en várja látogatóit. Az épület négy szintje a négy őselem – a Föld, a Víz, a Levegő és a Tűz – játékos bemutatásán keresztül, a Szigetköz élővilágát megjelenítve ismerteti meg a látogatókat a fizika és a természet törvényeivel, a folyamatosan fejlődő technikai eszközök segítségével. Csaknem 50 féle játék, valamint 40 m2-es, mozgó űrhajókkal és műholdakkal felszerelt Mini Space World várja a látogatókat.
www.futuramoson.hu

  • Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, 9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr legújabb oktatási-turisztikai attrakciója Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház. Elsődlegesen a járművekre és a közlekedésre, tágabb értelemben pedig a mozgásra, a mobilitásra koncentrál. Testközelbe hozza a természet- és műszaki tudományokat és azok érdekes oldalát mutatja be.
www.mobilis.gyor.hu

Szólj hozzá!
Címkék: fizikus-túra

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr1004805929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása