A Nyugat- magyarországi Egyetem Látogatóközpontja: a LIGNEUM

2012. október 05. 10:14 - I ♥ NYUGAT

Megnyílt a Nyugat- magyarországi Egyetem új látogatóközpontja a Ligneum.

A családbarát intézménynek a megújult, információs táblákkal bővített Botanikus Kert ad otthont, amely már önmagában a felfedezés élményét rejti magában. A látogatók megismerkedhetnek a tíz karral rendelkező egyetem sokszínű kínálatával, szakjainak specialitásaival, hallgatói munkáival, oktatók-hallgatók sikereivel. Az élményeket nyújtó kiállítói területen és a helyszínen szervezett kisebb-nagyobb rendezvényeken kiemelten az erdővel és fával kapcsolatos releváns ismereteket szerezhetik meg a látogatók.

A központ célja, hogy egyedi, korszerű, kreatív módon mutassa be az erdőt, mint Földünk legösszetettebb ökoszisztémáját, ugyanakkor az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és természetvédelem tárgyát. Az erdő alkotóelemeinek interaktív bemutatásán kívül külön hangsúlyos a benne zajló ökológiai, gazdálkodási folyamatok bemutatása, modellezése. Interaktív módon láttatják a faipari termékeket, a faanyagot, mint az egyik legsokoldalúbb, legkörnyezetbarátabb alapanyagot, megújuló energiaforrást. Mindez faépítészeti stílusok, makettek, különleges fák és fatermékek a világ minden tájáról, fajátékok, a fában rejlő végtelen lehetőségek bemutatásával ölt testet.

Főbb állomásai:

  •  „Fák élete” - interaktív növényélettani, szervezeti, ökológiai és klíma bemutató
  • „Erdőtől a fűrészüzemig” - interaktív terepasztal
  • „Erdő és vad” - vadgazdálkodás és vadászati bemutató
  • „A magyar erdők világa”
  • Különleges fatermékek
  • A faanyag meghökkentő műszaki tulajdonságainak interaktív bemutatása
  • „A fa új életei” - interaktív faanyag felhasználási bemutató, a faanyag sokoldalú hasznosíthatóságának bemutatása több állomáson, faépítészet, bútorok, hangszerek, játékok.
  • Fűrészmalom, gatter modell, a rönkfák felvágásának bemutatása
  • Különleges fák az erdőben 

  • A csodálatos fa
  • A faanyag meghökkentő műszaki tulajdonságainak interaktív bemutatása
  • „A fa új életei” - interaktív faanyag felhasználási bemutató, a faanyag sokoldalú hasznosíthatóságának bemutatása több állomáson, faépítészet, bútorok, hangszerek, játékok.

Érintőképernyős információs eszközök segítik az ismeretszerzést: a szakmai anyagoktól kezdve az érdekességeken, játékos tananyagokon és bemutatókon keresztül minden érdeklődő tudása bővülhet.

A fejlesztés európai uniós támogatással valósulhatott meg. Az egyetem vezetésének céljai között az is szerepelt, hogy előadásoknak, kiállításoknak, tréningeknek, rendezvényeknek is megfelelő teret alakítsanak ki a Látogatóközpontban.

A nagyközönség előtt a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án nyílt meg először a Ligneum. Családok, baráti társaságok, osztályok, a faiparos és erdész szakma iránt érdeklődők számára kitűnő lehetőség az aktív szabadidő eltöltésre. 

 Kedd kivételével minden nap 10 órától 17 óráig tart nyitva a Ligneum, amelyet azonban különböző eseményekre (konferenciák, tréningek) is bérbe adnak. Három éves korig a belépés díjtalan. Gyermekek, nyugdíjasok, fogyatékkal élők számára 500 Ft, felnőtteknek 900 Ft a belépődíj, de jelentős kedvezményeket adnak fogyatékkal élőknek, családoknak és diákcsoportoknak. A Nyugat-magyarországi Egyetem minden dolgozója, oktatója és hallgatója számára a belépés ingyenes.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK: http://www.ligneum.hu/
Ligneum címe:
Nyugat-magyarországi Egyetem, Botanikus kert
9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

Bővebb információ:
Pakainé Dr. Kováts Judit, intézetigazgató-helyettes, egyetemi docens Telefon: 30/969-36-20
Horváthné Dr. Hoszpodár Katalin a Ligneum Látogatóközpont vezetője Telefon: 30/531-65-99

nyme-ligneum-kutatokejszakaja2012 (21).jpg

nyme-ligneum-kutatokejszakaja2012 (17).jpg

nyme-ligneum-kutatokejszakaja2012 (20).jpg

nyme-ligneum-kutatokejszakaja2012 (18).jpg

nyme-ligneum-kutatokejszakaja2012 (23).jpg

nyme-ligneum-kutatokejszakaja2012 (22).jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr704821153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása