X. Zalaegerszegi Országos Fazekas- Kermaikus Találkozó és Fesztivál

2013. április 23. 08:50 - I ♥ NYUGAT

X. Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál
Göcseji Falumúzeum
2013. április 26-28.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület X. alkalommal rendezi meg a fazekasok országos seregszemléjét. A fesztivál emléket állít a Göcsej vidék messze földön híres gerencsérjeinek, akik egészen a XX. század elejéig a zalaegerszegi piacra szekerezték be portékáikat, ellátva az asszonynépet a nélkülözhetetlen cserépedényekkel.

A meghívott mesterek Korondtól az Alföldön, Borsodon át, a dunántúli fazekas központoktól az Őrségig mutatják be a változatos díszítményű, formájú fazekakat, tálakat, csuprokat, sütő-főző edényeket. A három nap programját a fazekas mesterség fortélyait bemutató fazekas verseny, a dunántúli hagyományőrző folklórcsoportok bemutatója teszi teljessé és feledhetetlenné.

A kirakodóvásáron hagyományos termékeket vásárolhatunk a magyar fazekas központokból, valamint iparművészeti kerámiákat és mai használati tárgyakat, sütő-főző edényeket. A családokat mesterség-bemutató és játszóház várja, ahol a kicsik kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, megismerhetik a korongozás, applikált edénykészítés, nemezelés, csuhé- és gyékény-játék készítés fortélyait. Ugyancsak a kicsiket várja a Vaga Banda Gólyalábasok és a Zabszalma Zenekar gyermekműsora. A felnőtteket színes folklórprogramok szórakoztatják, fellép többek között a Zala Táncegyüttes, a Válicka Citerazenekar és a Hollóének Zenekar, hogy csak néhányat említsünk a gazdag kínálatból. Vasárnap táncházzal zárul a háromnapos rendezvény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr685242471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása