A zölddió esete Hamupipőke hintajával...

2013. szeptember 13. 11:28 - I ♥ NYUGAT

Hát én nem tudom, de ez a dió-sztori mindig is gyanús volt nekem. Mert hogy a Grimm fivérek, meg Hamupipőke hintója dióhéjból…mert, hogy a lány pillanatok alatt megszépül az esti mulatságra az rendben,vannak jó kozmetikumok de dióhéjból hintó….ilyen csodákra az autó ipar sem képes… Na persze! Messziről jött ember azt mond, amit akar. De hogy Móra Ferenc is jön ezzel a Dióbél királyfival! Itt már kezdett határozottan gyanússá válni a dolog. Az újabb gyanús eset a Fertő-parton esett, mikor diókolbásszal kínáltak. Na ugye! Mindig mondtam, hogy ezzel a dió-sztorival valami nem stimmel. Mert hát hogy kerül a csizma az asztalra…? Akarom mondani a dió a kolbászba…? Hát alapanyagként – ahogy ezt Fertőhomokon egy csipetnyi kreativitással teszik. De egyéb furcsaságok is járják errefelé: ki gondolta volna, hogy itt még az éretlenség is érték. Naná, a zölddió! Amiből befőttet és lekvárt is készítenek. Húsételekhez szósz készíthető belőle, de hagyományosan használják édességek és desszertek ízesítésére is. Furán hangzik, az már biztos, de meg kell hagyni, értik a módját. Október első szombatján Diófesztivált is rendeznek a helyi  óvodások közreműködésével. Nem is csoda, hiszen már több évtizede folyik a „hókusz-pókusz” a dióval errefelé. Persze a furfangos homokiak ezt nem véletlenül teszik. Élettani hatása kitűnő: gyulladáscsökkentő, szövetösszehúzó, tónust fokozó, fertőtlenítő, szárító, vértisztító, vérzéscsillapító. A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle! Magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. Nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, ezáltal erősítjük immunrendszerünket. Cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították.
Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van. Nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól.

A dió tehát sok mindenre jó, és ezt a Fertő- parton ügyesen ki is használják. Na jó üveg hintót még nem tudnak varázsolni belőle, mint Grimmék, de beérjük a varázslatos és egészséges ízekkel.

01_416_z7t8-3046-1321344124.jpgA kép forrása: www.fertohomok.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr165510567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása