Vízkereszt- a napkeleti bölcsek látogatása a kis Jézusnál, a farsang kezdete

2014. január 06. 09:39 - I ♥ NYUGAT

 „Meglátták a gyermeket anyjával, Máriával és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.“ (Mt.2.) 

Háromkirályok az egykori utazók, a zarándokok mennyei pártfogóiként jelennek meg az ábrázolásokon régiónk templomaiban. A magyar népszokásokban a 15. századra alakult ki a Háromkirályok kultusza. A Háromkirályok tiszteletének kibontakozását erősítette a német nyelvterület, az ország nyugati településein erőteljesebb volt Gáspár, Menyhért, Boldizsár tisztelete, mint az ország déli és középső területén. A soproni takácsok leginkább német ajkú mestereiből álló céhének a három szent király volt a védőszentje például.
A soproni Szent György templom 8 oltára közül a Háromkirályok oltár, valamint a győri barokk oltárkép állít emléket a nagy utazóknak. A katolikusoknál a víz-, só-, kréta- és házszentelés napja. E napon az időjárásból a tél hosszára, a nyár esős vagy száraz voltára lehet előjelzéseket készíteni. A karácsonyi ünnepkör zárónapján víg lakoma veszi kezdetét, megkezdődik a sok mulatozással járó farsangi időszak.

Háromkirályok oltárkép.sopron.JPGKép forrása: www.domsopron.hu

Szólj hozzá!
Címkék: Háromkirályok

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr675737654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása