Kékfrankos-mánia

2014. szeptember 10. 09:01 - I ♥ NYUGAT

Tudtad, hogy a Kékfrankos Fővárosában Kékfrankkal fizethetsz akár a kékfrankosért is? De kékfrankossal készült bográcsételt vagy süteményt is kóstolhatsz a Kékfrankos Szakácskirály Választás és GasztroÜnnep nevű rendezvényen.

Nézzük csak sorjában ezt a kék-storyt. A Soproni Borvidék hazánk egyik legrégibb történelmi borvidéke, melynek eredete egészen a keltákig vezethető vissza. A XIV. század elején Magyarország legjelentősebb borvidékei között tartották számon, a XIX. századtól a poncichterek, németajkú gazdák tették messze földön híressé a soproni bort. A Soproni borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő, ennek köszönhetően viseli a város a „Kékfrankos fővárosa” címet, de jelentősek a zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, és pinot noir ültetvények is.

Hogy honnan is ered a kékfrankos név? Hát persze, hogy a legendás múlt homályából. És itt a lényeg nem a múlton, hanem a legendán van. E szerint az 1800-as évek elején Napóleon katonái Sopronban táboroztak. A katonáknak annyira ízlett a soproni bor, hogy az ellátmányon felül saját pénzből maguk is vásároltak belőle. Két féle pénzük volt: a háborús fehér frank és az értékesebb kék. Amikor fizetésre került a sor, a soproni boros gazdák csak annyit mondtak: „Kék frankot!” Állítólag azóta hívják kékfrankosnak a híres soproni bort. S bár ez csak legenda, jó alapot teremtett a Kékfrank bevezetésének 2010-ben. A Kékfrank utalvány egy helyi fizetőeszköz, mellyel már több száz elfogadóhelyen fizethetünk, elsősorban Sopronban és környékén – akár jófajta kékfrankos borért is.

Apropó, Kékfrankos. Az igazi kékfrankos-rajongóknak kötelező program Sopronban a PannoMánia – Kékfrankos Szakácskirály Választás és GasztroÜnnep (09.20). A program főszereplője a híres soproni vörösbor, mellyel bográcsételeket és süteményeket készítenek a versenyzők. Hab a tortán a Kékfrankos Szakácskirály megkoronázása. Mindez gazdag kulturális programmal körítve.

Részletes program: http://hotelsopron.hu/hu/programajanlo-cikkei/2014-08-27-09-58-49

 DSC_4092 másolata.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr926644141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása