Január 22. – A Magyar Kultúra Napja – A Himnusz Születésnapja

2015. január 22. 08:00 - I ♥ NYUGAT

Évezredes hagyományainkat, gyökereinket, nemzeti tudatunkat, tárgyi és szellemi értékeinket ünnepeljük ezen a napon. Helyünket Európában, országunkat és történelmünket, tudásunkat és eredményeinket tiszteljük e jeles napon az emlékezéssel, mely a Himnusz Születésnapja.
A Nyugat-dunántúli régió egyik ilyen jeles tárgyi és szellemi értéke a magyarszombatfai fazekasság, amely a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékében is méltán szerepel.
Az őrségi fazekasság mindig is külön fogalom volt. Egyrészt nagyon egységes formavilága, készítésmódja miatt, a saját agyagból készülő hagyományos népi kerámiák, elsősorban használati edények miatt, másrészt a mediterrán eredetű balos korong és néhány, szintén mediterrán edénytípus és a bőrrel történő korongozás miatt.
Ezen a vidéken a fazekasokat gerencsérnek hívják, akik a sovány föld megművelése mellett keresetkiegészítésképpen foglalkoztak a fazekassággal. 2014-ben a magyarszombatfai fazekasság felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listára.
A kiállításon elsősorban Magyarszombatfa és Gödörháza fazekas dinasztiáinak alkotásai, a most élő fazekasok és apáik, nagyapáik, dédapáik munkái láthatók.
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban 2015. január 22.- május 2. között a magyarszombatfai gerencsérek mutatkoznak be munkáikkal.
A kiállítást megnyitja: V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató
Köszöntőt mond: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója
A kiállítás rendezője: Pölös Andrea
Berendező: Borbényi M. Éva, Pintér Piroska
Amennyiben tetszik Önnek a kiállítás, látogasson el az Őrségbe és győződjön meg személyesen a magyarszombatfai fazekasság egyedülálló kulturális értékéről!

 http://itthon.hu/nyugatdunantul/muzeumok/-/netaview/43296/csotar-rezso-fazekasmuhely

http://itthon.hu/nyugatdunantul/muzeumok/-/netaview/1500133/czugh-janos-emlekszoba

00115895.jpgKép forrása: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/11824/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr977088499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása