Szent Márton-napi Országos Nagyvásár

2016. október 26. 09:40 - I ♥ NYUGAT

2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi Skanzenben.
Szent Márton a kereszténység egyik legnépszerűbb szentje. A savariai származású Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, a szombathelyi egyházmegye védőszentje. Életének eseményeit néphagyományok őrzik szerte Európában. Emléknapján, november 11-én és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak.

szent_marton_napi_orszagos_nagyvasar.JPG

kép forrása: Tourinform Szombathely

A november első hétvégéjén megrendezésre kerülő Szent Márton-napi nagyvásár nyitja meg a Szent Márton Ünnep programjainak sorát. Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok.  A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene s más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók pedig megkóstolhatják a kürtöskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthatnak egyet a jobbnál-jobb borokat kínáló gazdáknál. Szent Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal, ügyességi játékokkal (töklámpás faragás, lúdnyakszakítás) pedig a múzeumfalu egész területén találkozhat a tisztelt nagyérdemű.

Részletes program itt:  http://www.savariamuseum.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Érmes csokicsodák Sopronból

2016. október 21. 12:49 - I ♥ NYUGAT

Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális döntőjén a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda.

A tavalyi sárgabarackos siker után, idén ősszel is méltán indult a neves versenyen a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda mennyei csokoládécsodáival. A londoni döntőn öt aranyérmet nyert meg, maguk mögé utasítva még Európán kívüli versenyzőket is. Ezen a versenyen összesen öt érmet nyerni, egészen rendkívüli eredménynek számít. A zsűrinek sem nem volt könnyű dolga, hisz ezerhétszáz kakaóbabból készített terméket kellett megkóstolnia.

harrer.jpg

kép forrása: www.kisalfold.hu

A Harrer cukrászda tulajdonosa ezúttal a merlot-val bolondított csokijával nyert ezüstérmet, a mentás fehér és karamellizált rozmaringos csokoládéjával pedig bronzot. Ezüstöt érdemelt az ausztriai nevezéssel a zsűri elé került grapefruitos, illetve gyömbéres-calamansis bonbonja is.

Szívből gratulálunk a Díjazottnak!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Harrer

Petendi langalló

2016. október 17. 21:05 - Bezselics Ildikó

 Két kemence, egy család és sok-sok elégedett vendég a Bakony lankái közt.

 20160812_153148.jpg

A kenyérlángos reneszánsza valamikor az ezredfordulón kezdődött el, sikertörténetet pedig először a töki Szklenár család írt vele, az azóta nevezetessé vált „töki pompossal”.

Az ételt tájegységenként másképp nevezik, így a Szabó család a Veszprém megyében elterjedt langalló elnevezéssel illette saját kreációit, híressé pedig a háziasszony, Ibolya velős feltétje tette őket. Pedig nem járták az országot, nem „fesztiváloztak” - Vigántpetenden, a 77-es út mellett egy bódéban kezdtek árulni. A szomszédos Kapolcsról a Művészetek Völgye kapcsán sok kultúrakedvelő fővárosi is megtalálta őket, így ment a híre a petendi velős langallónak.

14 éve foglalkoznak vele, az első hét évben nem tudtak továbblépni a bódé szabta keretekből, de nem a saját döntésük, hanem a hatályos balatoni építészeti szabályozás miatt. Ahhoz, hogy kis éttermüket felhúzhassák, fel kellett vásárolniuk 5 hektár földet – így kaphattak építési engedélyt. De minden jó, ha jó a vége: a pozitív végeredményhez a családfő, Szabó István csendes, derűs béketűrése is hozzájárult, így az elmúlt hét évben megalkották ezt a kis tájjellegű gasztroparadicsomot. Még egy szórólapot sem nyomtattak soha (bár egy ideje van weboldaluk), nyáridőben, különösen hétvégente mégis százasával jönnek ide az emberek, hogy a kemencében sült langallót, és a többi specialitást megkóstolhassák. Ibolya főzőtudománya és egyéni ízlése mellett szükség volt „papírra” is, így István elvégzett egy 10 hónapos főzőtanfolyamot. Díjaikat hűséges visszajáró vendégeiknek köszönhetik, hiszen az ő ajánlásuk alapján kerültek bele a TOP 10 lángosozó, és a TOP 10 langalló készítői közé.

Mint elmondták, a legnagyobb sikere mindezek ellenére a kacsazsírral, szaftos marhahússal készített babgulyásuknak van, és nagyon sikeres a vendégek körében István saját ételkreációja, a dödöllében sült csülök tejföllel és tormával – ez utóbbit a magam részéről én is megerősíthetem. Nem mehetünk el szó nélkül a velős pacaljuk és a lángosaik mellett sem.

Az országban tapasztalható munkaerőhiány az ő életüket is megnehezíti: bár van két állandó alkalmazottjuk a konyhán, gyerekeik segítsége nélkül a hétvégéket, amikor néha 200 ember esik be egyszerre, nem tudnák megoldani. A nagy forgalomnak és a NÉBIH szabályozásának egyszerre kell megfelelni, ezért a két, folyamatosan üzemelő kemence mellett egy modern technológiával felszerelt konyha biztosítja a zökkenőmentes hátteret. A langalló alapját az ő receptjük alapján, a részükre legyártott sablonban az ajkai kenyérgyárban készítik elő, ami itt kerül befejezésre a kemencében.

A két kemence a Dunántúlon hagyományos, dongaboltozatos változat, melyet István fejlesztett tovább a folyamatos, üzembiztos munka érdekében – így valójában a kemenceteret egy, a fatüzelésű kályháknál megszokott megoldással fűtik: mivel a kémény a sütőtér elején van, a füst körbejárja a tűzteret, ebbel sülnek az ételek.

A rengeteg munka mellett az Ibolya taljándörögdi szülői házának kertjéből származó gyümölcsöket is feldolgozzák (nem az étteremben, hanem egy ott létrehozott mini üzemben): a palackozott üdítőket így saját szörpökkel váltották ki, de nagy mennyiségben adnak el saját lekvárjaikból és mézükből is. Az „üzem” valójában kettejükből áll, a lekvárokat is István főzi.

Sok áldozat és a munka, a vendégek szeretete kellet ahhoz, hogy idáig eljussanak – a forgalomra nem is lehet panasz, hiszen nagyrészt visszajáró vendégek töltik meg a kertet. Március 15-től november végéig vannak nyitva – a téli hónapokat tudják pihenésre, feltöltődésre használni.

Meddig mehet ez így? Nem sokáig. Életművüknek, a kis étteremnek elkezdtek új gazdát keresni, hogy nyugdíjas vasárnapjaikat a gyerekeikkel, unokáikkal tölthessék. Bár minden idejáró szívből jót kíván nekik, azért mindannyian remélik, hogy ez a változás egy ideig még nem következik be.

 

Szólj hozzá!

Örökségünk és kreativitásunk - a SVÉT Veszprémben

2016. október 13. 15:01 - Bezselics Ildikó

20 étterem, 20 világnézet, 20 kreatív séf, 1 küldetés

svet1.jpg

 

Szeptember 11-én 12.00-kor az Érseki Palota előtti téren a Veszprémi Várban találkoztak a Stílusos Vidéki Éttermiség képviselői, hogy újfent éltessék a a szívből jövő vidéki vendéglátást - ezúttal hagyományainkra fókuszálva.

 

Az itt kínált finomságokat a veszprémi Chianti Étterem meghívására érkező konyháknak az Örökségünk és kreativitásunk mottó jegyében kell elkészíteniük. Ez azt jelenti, hogy minden étterem egy hagyományos magyar, illetve egy “modern, önazonos” kreatív fogást kínált – egy klasszikus vasárnapi ebédet rekonstruálva.

A program a megyéspüspök áldásával vette kezdetét, majd jó ebédhez szólt a nóta a Baricska Csárda cigányzenekara jóvoltából. Az esemény a helyi éttermeknek is lehetőséget adott a bemutatkozásra: az Oliva Étterem és a Villa Medici további két alternatívát kínált. A 15 SVÉT-tag mellé felsorakoznak a SVÉT-tagságra váró, úgynevezett aspiráns-éttermek, így a Spaletta (Kecskemét), a Jankovich Kúria (Rácalmás), és a Kővirág (Köveskál), az éttermek száma ezzel 20-ra nőtt. A borokat Balatoni-kör tagjai biztosították, a helyi kistermelők piaca pedig lehetőséget kínált a házi finomságok beszerzésére.

 

A helyek az idén már a meghirdetést követően beteltek, így a szervezőknek emelniük kellett a látogatószámon. Így is sokan lemaradtak a lehetőségről, mivel a Veszprémi Vár falait sajnos nem tudták kitolni, így ez határozta meg a belépők számát... De bízunk benne, hogy mindenki hozzájutott azokhoz a finom falatokhoz, melyeket meg szeretett volna kóstolni – bár nem volt könnyű, ez tagadhatatlan!

 

Személyes kedvencek:

svet.jpg

Keleméri birkapörkölt juhtúrós sztrapacskával / Baricska Csárda

svet2.jpg

Gyöngytyúk, fürj / Olíva Étterem

svet3.jpg

Rákóczi túrós / Viator Étterem

 

svet5.jpg

Résztvevő éttermek:

Anyukám Mondta – Encs, Baricska Csárda – Balatonföldvár, Chianti Étterem – Veszprém, Erhardt Étterem – Sopron, Gusteau Kulináris Élményműhely – Mád, Ikon Étterem – Debrecen, Kistücsök Étterem – Balatonszemes, Macok Bisztró és Borbár - Eger

Mandula Étterem és Bor Bár – Villány, Manga Utazó gasztroműhely – Etyek, Hernyák birtok, Nomád Hotel – Noszvaj, Palkonyha – Palkonya, Rosinante Étterem – Szigetmonostor, Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma, Walter Vendéglő – Perbál

 

 Fotók: Szindbád, az utazó

 

Szólj hozzá!

Folytatódik a körmendi Batthyány- kastély felújítása

2016. október 12. 15:04 - I ♥ NYUGAT

A város 1605. februárjában került Batthyány (II.) Ferenc, dunántúli főkapitány birtokába. A vár és a város története ettől az évtől kezdődően közel 300 évig összekapcsolódik a Batthyány-család történetével. A török veszély fokozódása miatt Batthyány Ádám Körmendet végvárrá nyilvánítja, s lakóinak hajdú kiváltságot ad, de egyúttal katonai szolgálatra is kötelezi őket. Jeles dátum Körmend történetében 1664. július 26-27., a körmendi csata napja. Ahmed Köprülü nagyvezír a Rába átjáróit akarta elfoglalni, hogy hatalmas seregével Bécs felé nyomuljon. A védősereg július 26-án ezeket a pontokat megszállta, és a várból ágyútűz alá vette a jobb parton táborozó törököket. Másnap az átkelést meghiúsították. A csata hadászati szempontból nem volt jelentős, de hatása lett a szentgotthárdi ütközet kimenetelére.

Körmend a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcból is kivette a részét. Többször cserélt gazdát az immár palánkjától megfosztott város, miközben házait és a várát is porig felégették. Az 1716-os év fordulat a település életében. A Batthyányiak Körmendet a majorátus központjává tették, innen irányították körmendi, németújvári, kanizsai, dobrai, trautmansdorfi domíniumaikat. Ekkor kezdődik meg a vár főúri kastély együttessé való bővítése, átalakítása, mely Batthyány Lajos ország nádor nevéhez fűződik. A végvárból barokk kastély, a palánkkal körülvett városból pedig virágzó kisváros lett a XVIII. század derekán. Klasszicista külsőjét is ebben az időszakban nyerte el. A kastélypark országos hírű volt.

kormend2.jpg

Kép forrása: Körmend Tourinform Iroda

Batthyány Fülöp herceg (1781-1870) a XIX. században Körmend fejlődésében meghatározó szerepet játszott. A főúr emlékét ma városunkban az 1822-ben általa állíttatott Mária Immaculata – oszlop őrzi. Széchenyi Istvánnak a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására tett felajánlása után a második legnagyobb összeget, ötvenezer forintot Batthyány Fülöp adta.

Körmend turisztikai vonzerejét alapvetően meghatározza a városközpontban található Batthyány-kastély, melyet az ország 5 legjelentősebb kastély-együttese között tartanak számon.

800 millió forintos uniós támogatással  alakították ki a Batthyány Örökségközpontot, a fejlesztés első szakasza az impozáns épületegyüttes egykori lovardájára fókuszált, ahol akadálymentesített fogadó helyiségeket, vetítőtermet hoztak létre. A bejáratnál elhelyezett, interaktív térkép az összes, a Batthyány családhoz kapcsolódó helyszínt feltünteti Magyarországon és Ausztriában. A központban a gyógyító-gasztronómia termékeit felvonultató, helyi termékeket kóstoltató és forgalmazó "Liktárium" is helyet kapott.

Az 1884-ben épült vadászlak jelenleg nagyon leromlott állapotban van, ezért teljesen felújítják a műemléki épület homlokzatát, a tetőszerkezetet, kicserélik a nyílászárókat és a gépészetet, valamint az akadálymentesítést is elvégzik. A funkcionális terek kialakításánál az elsődleges szempont, hogy a Batthyány örökség természetvédelmi része bemutathatóvá váljék. A projekt része a vadászlakot övező kastélypark egy részének megújítása is, helyreállítják a környezethez illeszkedő sétautakat és zöldterületeket is.

A felújítást követően - amely a tervek szerint 2017 tavaszára fejeződik be -, az egykori vadászlak és az azt körülvevő ökológiailag is helyreállított kert természettudományi ismereteket is közvetítő kiállítások helyszínéül szolgál majd. A körmendi Batthyány-kastély Magyarország egyik legszebb és turisztikai szempontból is vonzó kastélyává válhat, amely évente akár több mint százezer látogatót is fogadhat.

korm_end2.jpg

Kép forrása: Körmend Tourinform Iroda

Szólj hozzá!
Címkék: Batthyány

Gyógynövényhét Pannonhalmán

2016. szeptember 13. 16:58 - Bezselics Ildikó

Pannonhalmán szinte mindig történik valami: az Apátság köré immár olyan gazdasági és kulturális komplexum épült fel, mely minden évszakban tartogat élményeket.

20160817_154540.jpg

 

Bár az Apátsági Gógynövénykert legfontosabb eseménye a levendulaszüret, az augusztus 20-át megelőző hetet 2011 óta a gyógynövényeknek szentelik, hiszen termékeik nagy része ezekre az alapanyagokra épül. A gyógynövényhét során nemcsak nézegethetjük a szépen karbantartott ágyásokat: szakavatott vezetővel megismerhetjük Pannonhalma 5 meghatározó növényét is, a levendulát, a zsályát, a mentát, a kakukkfüvet, a citromfüvet. Az egy hetes program mindig a gyógynövényáldással indul, és augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén egy ingyenes nappal zárul, mikor a Főapátság megnyitja kapuit, és minden része ingyenesen látogatható.

 

Ebben az évben a környező települések kézművesei is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, így benépesült a Teaház környéke. Ilyenkor betekintést nyerhetünk a gyógynövény feldolgozás folyamatába is, a Teaház teraszán pedig hosszan pihenhetünk a gyógyteákat, szörpöket kortyolgatva – és a Pausa cukrászda által sütött pogácsákról sem szabad megfeledkezni...

 

Számomra gyakorlati jelentősége is volt a látogatásnak: vásárolhattam helyben, magról ültetett, egészséges gyógynövénypalántákat is, és az alsó kertben sétálva beleütköztem életem legnagyobb édesköménybokrába:

 

A környezet az időszakos rendezvényektől függetlenül is varázslatos, és a napot ki lehet egészíteni valamilyen kulturális programmal is. Én ezúttal az Apátság ódon falai közé menekültem a kánikula elől: végre kihasználtam az audioguide által biztosított szabadságot, és egyedül sétáltam végig a kijelölt útvonalon. Ennek rengeteg előnye van, számomra a legfontosabb az, hogy a saját tempómban járhatom végig, és a számomra érdekes információkat kényelmesen, akár egy padra leülve hallgathatom meg.

 

A napot a faluban, az apátsághoz tartozó Pausa cukrászdában zártam, a világ legjobb franciakrémesével és egy beszélgetéssel: Barabás Katival, a sütemények megalkotójával készítettem interjút, melyet hamarosan olvashattok.

 20160817_121254.jpg

20160817_125130.jpg

Szólj hozzá!

Egy gyöngyszem az út mentén: Fertőszéplak

2016. szeptember 13. 16:21 - Bezselics Ildikó

Ha Fertődről Sopron felé indulunk, áthaladunk Fertőszéplakon, ahol mindenképpen érdemes kiszállni az autóból, és megcsodálni a festői dombon magasodó, XVIII. századi Mindenszentek templomot, és a közvetlen szomszédságában megbújó, a falu néprajzi hagyományainak emléket állító falumúzeumot. 

További információk: http://www.fertoszeplak.hu/

Mindenszentek templom:

 Falumúzeum:

 

Szólj hozzá!
Címkék: Fertőszéplak

Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál

2016. szeptember 13. 16:21 - Bezselics Ildikó

 A fertődi Esterházy kastély, és a hozzá tartozó épületegyüttes megújulásával új hagyományok teremtődnek a városban – ezek egyike a Barokk Ételfőző Fesztivál, mely negyedik alkalommal került megrendezésre.

 20160813_102500.jpg

A versenyzőkkel beszélgetve kiderült, hogy a legtöbben évről évre visszajárnak, és többen nemcsak főznek, hanem korabeli jelmezbe öltöznek, mások műsorral is készülnek az eseményre.

20160813_102430.jpg

A rendezvény fővédnöke, és egyben a zsüri elnöke Esterházy Antal herceg, aki feleségével nyitotta meg a programot – a szervezők reggelivel várták a hercegi párt, és a fesztivál támogatóit.

 

A kétnapos esemény első napján a megrendezésben részt vállaló községek polgármesterei főztek egy barátságos versengés keretében, a tényleges megmérettetésre augusztus 13-án, szombaton került sor.

 A versenyzők standjait és a készülő ételeket az alábbi galériában láthatják:

A versenyzők két kategória közül választhattak:

  1. A FŐÚRI konyha ételeinek elkészítése, tálalása az adott kor kulináris szokásai szerint.

  2. A XVII. században kialakuló CSÁRDAKONYHA ételeinek bemutatása, mai magyar nyersanyagok felhasználásával.

Már a kezdetektől végigkísértük a kondérok tartalmának alakulását, a terítést, előkészítést is. Minden csapat nagy odaadással dolgozott, és végül szinte senki nem ment haza díj nélkül.

2016-ban a következő helyezések születtek:


Úri konyha:

Esterházy Barokk Ételfőző Verseny Vándordíja: Haspárti-Team

I. helyezett (+ meghívás a Kalocsai Paprikás ételek főzőversenyére): Kaeg Bendő

II. helyezett: Kőbányai Szabadtűzi Lovagok

III. helyezett: Barokk lovagok

Zsűri különdíjat kapott:

Városszépítő Egyesület Tát

Királyi Szakácsok és Famulusai

Stornó konyha

Pakodi Betyárok

MNGSZ Budapest és Környéke Régiója külön díja:
Királyi Szakácsok és famulusai

Szabadtűzi Lovagrend különdíja, Lovagi felvétel soron kívül:
Királyi Szakácsok és famulusai


Csárda konyha:

Csárda Konyha Fejedelme Vándordíj: Kevi Juhász

I. helyezett: Höveji Nyakleves
II. helyezett: 
Bogec és Csapata
III. helyezett:
  Csöppentő

Zsűri különdíjat kapott:

Pakodi Betyárok

Bécsi Étekfogók

Csárda Szépe 2.

Hanyi Betyárok

Lila Akác Nyugdíjas Klub Tóalmás

Terra-21 Kft.

MNGSZ. Budapest és környéke Régió különdíjat kapott:

Méregkeverők

 

Így valóban igazi, játékos öröm a versengés, de erős a mezőny, így aki kedvet kapott a jövő évi megmérettetéshez, máris lásson neki az előkészületeknek!

Információk: fertodfesztival.hu

 

 

Szólj hozzá!

BorBonBon - egy különleges program Fertőrákoson

2016. szeptember 13. 16:20 - Bezselics Ildikó

Abból, ha az örömmel végzett munka valódi vágyat teljesít be, csak jó dolog jöhet létre. Ha mindez oly módon adódik össze, hogy három ember vágyának találkozása ad ki egy egészet, varázslat születik.

 20160716_160206.jpg

Luka Enikő immár 15 éve vette át édesapja kis borászatát Fertőrákoson. Azóta kitanulta a borkészítés és a szőlőművelés csínját-bínját, és jobbnál jobb nedűkkel kápráztatja el rajongóit. Megvalósította legnagyobb álmát is: létrehozott egy Fertő-tóra néző kis borházat, melynek kertjében a Fertő-mentének jellegzetes növényei közt pihenhetünk, lila hordók és padok között, és kóstolhatjuk a bíbor különféle árnyalataiban játszó nedűket.

Szabó János és felesége, Andrea szintén szerelemből lettek csokoládékészítők, és mára az ország egyik legjobb bonbonjai kerülnek ki a kezük alól. Sopronban nyitottak egy kis üzletet, de Budapesten, a Jókai téren a Casca kávézóban is az ő termékeiket kínálják.

Mivel nagy kedvelői Enikő borainak, tavaly télen bonbonokat álmodtak hozzájuk, és május óta a fertőrákosi pincészet teraszán minden szombaton BorBonBon terasz üzemel: 6 borhoz 6 féle bonbont kínálnak, de kérhetünk hozzá sajt és sonka tálat is ( az édesség és a bor éhgyomorra nem esik jól), a kávékat pedig "pálinkás csokoládé csavarral" kínálják.

A kínálatban megtalálható a Sopron környékén elmaradhatatlan töpörtyűkrémes kenyér, de választhatunk kézműves kecskesajtokat idényzöldségekkel, házilag érlelt füstölt sonkákat is házi kenyérrel. 

 20160716_163712.jpg

A Bor&BonBon párosítások a következők:

Rozé '15 & eper ízű bonbon

Szívhez közel cuvée '14 & kardamom meggy bonbon

Kékfrankos '13 & joghurtos áfonya bonbon

Pinot noire '13 & dió marcipános bonbon

Zwigelt '13 & feketeribizli bonbon

Cabernet sauvignon '12 & pisztácia grillázs bonbon

(Nehéz közülük választani, de ha muszáj lenne, a zwigelt - fekete ribizlire bonbonra esne a választásom...)

A kávé  és a pálinkás csokoládé csavar pedig tényleg kihagyhatatlan!

 20160716_162539.jpg

A borház a Fertőrákos-Mörbish között húzódó kerékpárút mentén fekszik, így nem kell autóval megközelíteni, és igazán szép őszi kirándulásnak ígérkezik!

 

Szólj hozzá!

Barokk Esküvő Győrben

2016. szeptember 12. 14:11 - Bezselics Ildikó

 

A győri Barokk Esküvő, mely immár 24 éve augusztus közepén kerül megrendezésre, az ország egyik legimpozánsabb nyári mulatságává nőtte ki magát.

 

1_4.jpg

 

 

A program, melynek csúcspontja természetesen az esketés, melyre szombaton este kerül sor, három napos, és egy valóban igényes és színvonalas múltidéző fesztivál, melyhez a csodásan felújított barokk belváros szolgáltatja a díszletet.

 1_1.jpg

A rendezvény péntek este jelmezes felvonulással kezdődik. Nemcsak az esküvőre jelentkezhetnek házasulandó párok, a 200 jelmezes statiszta „szerepére” is túljelentkezés van: a szervezők gondoskodnak a gazdag díszítésű korhű viseletről, sminkesről, fejdíszekről, parókákról is, így minden résztvevő számára életre szóló élmény marad ez a három nap (általában nyár elején a Kisalföld napilapban hirdetik meg a jelentkezést, tehát mindenki számára nyitott a lehetőség).

 1_2.jpg

A jelmezes felvonulás a Zichy-palota udvarán ér véget, mely a menyasszonynak szóló, romantikus szerenád helyszíne. Ezt ebben az évben a Széchenyi téren Rákász Gergő koncertje követte – stílusosan Mozart – Egy kis romantikus éji zene című darabját játszotta a győri kötődésű fiatal művész.

 1_3.jpg

Szombaton és vasárnap jelmezes pantomimesek, zenészek, táncosok járják a belvárost. A gyermekprogramok és kirakodóvásár mellett a fő helyszínen, a Széchenyi téri színpadon koncerteken, a város régi földalatti börtönében pedig óránként előadásokon vehettünk részt a Győri Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában.

 1_6.jpg

A csúcspont szombaton este a barokk felvonulás a Belváros utcáin és a XVII. századi erdélyi főúri szokásokat idéző Barokk Esküvő ceremóniája a Dunakapu téren. A főszereplő egy valódi jegyespár, akinek igazi házasságkötésén jelmezben ünnepelnek együtt szülei, rokonai és a város lakói: ezúttal a tatabányai Bartók Gertrud és Zsigmond Péter fogadott egymásnak örök hűséget a színpadon, a szintén korhű ruhába öltözött dr. Lipovits Szilárd jegyző előtt.

 1_5.jpg

Jövőre 25. alkalommal rendezik meg a fesztivált, mely minden bizonnyal minden korábbinál izgalmasabb lesz.

 1.jpg

Információ: Infogyor.hu

 Fotók: Béres Márton / Kisalföld

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása