Műemlékvédelmi Világnap

2013. április 18. 10:51 - I ♥ NYUGAT

Országszerte április 18- án ünnepeljük a Műemlékvédelmi Világnapot. A megemlékezés elsődleges célja, hogy a műemlékvédelem közüggyé váljon, a társadalom minél szélesebb rétegei ébredjenek rá, hogy múltunk, kulturális örökségünk érték és lehetőség.
A Nyugat- Dunántúl számos műemlékvédelem alatt álló értékkel rendelkezik. A régióban található Sopron, mely Magyarország műemlékekben második leggazdagabb városaként méltán kapta meg 1975-ben a Műemlékvédelmi Európa Díj aranyérmét. A város Fő terén található Patika Múzeum. E házhoz fűződik Magyarország első „műemlékvédelmi” intézkedése. II. Lajos király idején a városi tanács a tér megnövelése érdekében le akarta bontani az épületet, azonban a király az engedély kiadását megtagadta azzal, hogy az a tér harmonikus szépségét megbontaná. Az épületben a XVII. század közepétől az egykori Angyal patika működött, s ettől kezdve gyógyszerész, orvos családok lakhelyéül szolgált.
A harmadik műemlékekben leggazdagabb város pedig a szintén nyugat- dunántúli Győr.
A műemlékvédelem alatt álló értékeink mind- mind a történelmünk és kultúránk egy –egy darabját, emlékét őrzi. Érdemes tehát felkerekedni és felfedezni régiónk értékeit.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr585232892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása