Kneipp témaút-Vasi Hegyhát Kneipp térség

2013. május 15. 14:29 - I ♥ NYUGAT

A Kneipp összeköt – Határon átnyúló egészség- és turizmusfejlesztés a klasszikus Kneipp természetgyógyászat jegyében.

A kistérség egyediségét az egyedülállóan szép természeti környezet és a gazdag kulturális, történelmi emlékek biztosítják. A területet változatos domborzat, gazdag növényvilág és tiszta levegő jellemzi. A térségen keresztülfolyó Rába egyike Európa kevés vadvízi folyóinak. Vasvár térségét több történelmi tematikus út is érinti, melyek közül a legjelentősebb az egykor Itália felé vonuló hadak által használt „Katonák Útja”. Az egyéb történelmi nevezetességek közül kiemelkednek a vasvári béke és a győrvári csata emlékhelyei. Tovább színesíti a térség turisztikai palettáját a terület alatt húzódó termálvíz, a bérbaltavári borvidék, valamint a vidék egyedi gasztronómiai specialitásai.

Sebastian Kneipp tuberkulózisából úgy tudott kigyógyulni, hogy többször megfürdött a jeges Dunában, illetve saját maga által készített gyógynövényteákat fogyasztott. Módszereivel olyan hírnévre tett szert, hogy betegek ezrei vándoroltak hozzá, naponta körülbelül százötvenen keresték fel. Kneipp jóval megelőzte korát, amikor kidolgozta módszereit. Elve az volt, hogy az ember lelkét és testét egységben lehet csak gyógyítani. Filozófiája és gyógyító módszerei ma is aktuálisak. Öt pilléren nyugvó egészségmegőrző teóriáját a test, a lélek és a szellem harmóniája teszi egységessé.

A Kneipp-módszer alappillérei:

1. Víz (hidroterápia): amely különböző hőfokú víz alkalmazásával váltakozó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, és ezzel vegetatív reakciót vált ki.

2. Gyógynövények (fitoterápia): szelíd gyógynövényekkel, amelyek ugyan lassabban hatnak, de jóval kevesebb mellékhatást fejtenek ki.

3. Egészséges táplálkozás: különösen hangsúlyozta a zöldségfélék, gyümölcsök és tejtermékek szerepét. A teljes értékű élelem nagyon fontos az étrendben.

4. Mozgás (egészséges testmozgás, masszázs): amely ésszerű és rendszeres testmozgáson alapul. Cél nem a kimagasló teljesítmény, hanem a terhelés és tehermentesítés rendszeres és egészségjavító keveréke.

5. Test-lélek-szellem harmóniája: amely azt tanítja, hogy élhet az ember összhangban önmagával, miként találhatja meg a saját testi-lelki ritmusát.

A Nyugat-dunántúli régió testi-lelki összhangot kínál az ide látogató turistáknak, ahol a természet harmóniában van a kulturális emlékekkel, a programok összhangot alkotnak a testi-lelki felüdüléssel.

Látnivalók a Vasi- Hegyháton Kistérségben:

- Rábahídvég: Szentháromság tiszteletére szentelt katolikus templom, benne Dorfmeister-freskó és oltárkép és Seebach-kastély

-Vasvár: Vasvári Domonkos Kolostor és Múzeum, Békeház (vasvári béke kötésének helyszíne), Szentkút, Vasvári tó

- Gersekarát: Gersekaráti-tó, Fias-tó partja védett növényekkel, Helytörténeti Múzeum

- Oszkó: Oszkói Szőlőhegy zsúpfedeles présházakkal és kápolnával, Nádler László festőművész műterme és galériája

-Petőmihályfa: Szőlőhegy hagyományos, boronafalú présházakkal

- Hegyhátszentpéter: Tájház, Római Sánc kezdőpontja

- Győrvár: Vasi-Hegyhát Pálinkaház Kneipp-parkkal, Kuruc- Emlékmű, Makovecz Faluház

- Alsóújlak: Árpád-kori temetőkápolna és Őshonos állatpark

- Olaszfa: Középkori műemlék templom és IV. Béla szobor a pihenőparkban

- Kám: Jeli arborétum, 75,1 ha területű európai hírű botanikus kert

- Szemenye: Római Katolikus műemléktemplom

- Csehimindszent: Mindszenty József emlékek, Mindenszentek római katolikus templom

- Mikosszéplak: Mikosd-kastély, Szajki-tavak

Túraútvonalak:

  1. Katonák útja
  2. Hegyhát 30
  3. Nagy Gáspár emléktúra
  4. Újlaki túra
  5. Jeli túra
  6. Szajki túra
  7. Tájház túra

www.hegyhatikneippterseg.hu

 KNEIPPIMG_3975k-1.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr65301605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása