Megy a gőzös, Csömödéren!

2014. július 09. 08:45 - Év Utazója

Szerintem egyszer az életben mindenki agyán átsuhan, hogy vezetne mozdonyt. Régit. Gőzöst.

Lenti és Kistolmács között minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik, melyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz. Végre alkalmam nyílt rá, hogy közelebbről is megnézzek és meghallgassak egy ilyen gyönyörű monstrumot!

image.jpg

Az egész út olyan volt, mintha egy másik világba csöppentem volna. A gőzmozdony letűnt korok hangulatát idézte, ahogy zakatolva húzta a kocsikat erdőn-mezőn át. Egy kedves fiatalember, Tokár Tamás, még virágot is szedett nekem a vágány melletti gyermekláncfű csokorból. Amint lakott településre értünk, az emberek örömmel integettek nekünk. Csak a frakk hiányzott és a cilinder. 

A kisvasút egyébként Lenti és Kistolmács között 32 km-t tett meg, közben érintette a göcseji fenyveseket, a Kerka völgyét, a zajdai erdőket, a csömödéri horgásztavat, illetve a göcseji bükktájat. A vonatról láthatunk volna szarvast, őzet, vaddisznót, egerészölyvet, és még egy sor ritka, védett madarat is. 

Útközben mesélték, hogy a vasútvonalhoz számtalan kerékpáros és „bakancsos” turistaútvonal csatlakozik.  Elérhető a közelében a Mároki kápolna, a Budafai arborétum, a kis híján 900 éves pákai templom, Öveges professzor szülőháza, a szécsiszigeti Andrássy-Szapáry kastély és a vízimalom. Lentiben pedig a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa ” erdészeti-, fűrészipari- és vasúttörténeti kiállítás. Azt hiszem, bőven hagytam még felfedezni valót legközelebbre is.

komment
Címkék: #ÉlményItthon

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr486433643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása