Gesztenye- minden mennyiségben!

2014. szeptember 18. 09:52 - I ♥ NYUGAT

Parkjaink egyik legelterjedtebb fája a vadgesztenye, mely ilyenkor ősszel szúrós, bökős gubóban vidám barna, szinte mosolygó termést hoz. Haza felé menet óvodából, iskolából, vagy a délutáni játék során rengeteg őszi termést lehet összegyűjteni, amiből mókás állatfigurákat lehet készíteni. A gyógyszeripar és kozmetikumok fontos alapanyaga is a vadgesztenye, sőt kiváló bio mosószert is lehet belőle készíteni. A néphit szerint, aki egy gesztenyét tart zsebében azt elkerülik a betegségek. A vadgesztenye érését követi a szelídgesztenye is, amely vitaminokban gazdag kifejezetten egészséges gyümölcs. Az összefüggő, nagyobb felületű gesztenyések kizárólag a Dunántúlonhelyezkednek el. A termőtájak közül a nyugat-dunántúli a legjelentősebb, az ott elhelyezkedő 51%-nyi felület nagyobb részben Zala megyében található. És ha gesztenye, akkor ahogy van kerek csokoládé, lyukas csokoládé, szögletes és kerek csokoládé…, nos akkor püré, krémes, kocka, rolád, tekercs, rétes, golyó, kifli, alagút és még sorolhatnám tovább a mennyei finomságokat, és akkor még a különféle leveseket, főételeket nem is említettem.
A gesztenye fontosságát és kiválóságát több régiós rendezvény is méltatja. Október 4- én és 5-én kerül megrendezésre a Velemi Gesztenyeünnep, immár 22. alkalommal. Ez egy kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző ünnep, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal, vásári komédiákkal és mesejátékokkal.
Szintén október első hétvégéjén, Ágfalván is a gesztenyéé a főszerep a XI. Gesztenye Fesztiválon. Gesztenyés ételek és sütemények, folyamatos gesztenyesütés, forralt bor, must, gesztenyeméz népművészeti kirakodóvásár és kézműves foglalkozások várják a látogatókat.

Bővebb információ:

www.agfalva.hu

www.velem.hu

plakat-2.jpg

Forrás: www.velem.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr666708129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása